Zuiderpershuis, hydraulische krachtcentrale

Hydraulische krachtcentrale, gebouwd in 1882 naar ontwerp van E. Dieltiens voor het aandrijven van de havenkranen. Imposante voorgevel van witte natuursteen en blauwe hardsteen in neobarokstijl op hoge, geblokte sokkel. Het verwerken van de accumulatoren in twee torens getuigt van een monumentale en originele vormgeving van een functioneel fabrieksgebouw.

Centrale rechthoekige deur onder driehoekig fronton met leeuwenkop. In de met hardstenen banden belijnde bovenbouw zijn de aanzetten van de torens gemarkeerd door Dorische zuilen; deze wordt afgesloten door een gekorniste kroonlijst. De ronde torens, gevat in een geblokte omlijsting, worden bekroond door koepels.

Interieur en technische uitrusting: in de torens van de voorgevel zijn (per toren) een hydraulische accumulator ondergebracht; bewaard zijn tevens een wagonweegschaal (onvolledig) en een kettinggloeioven. Stoommachine-installatie verdwenen; (beglaasde) machinekamer en stoomketellokaal tot magazijnen omgevormd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine