Liberaal Volkshuis Help U Zelve

Tekst van Liberaal Volkshuis Help U Zelve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6374)

Voormalig Liberaal Volkshuis "Help U Zelve", nu (1979) gebruikt als magazijnen van de elektriciteitsmaatschappij. Merkwaardig complex in art nouveau, gebouwd 1901 naar ontwerp van J. Van Asperen en E.L.J. Van Averbeke, waarvan interieur enkele spijtige verbouwingen onderging (onder meer benedenverdieping, oorspronkelijk gelagzaal).

In witte faiencetegels en hardsteen uitgewerkte gevel vooral gemarkeerd enerzijds horizontaal door de als bel-etage uitgewerkte tweede bouwlaag, over de gehele breedte voorzien van een breed balkon met grillig gestileerde postamenten en consoles van metaal, waartussen bijzonder plastisch gesmede hekken en hoog, half ellipsvormig venster, waarrond een decoratieve mozaïekversiering, "De Arbeid"; anderzijds verticaal door de op de verdieping als risalieten opgebouwde zijtravee met torenvormige bekroningen, welke de aanzet suggereren van een opengebroken puntgevel, en waarop telkens een volplastische, geknielde mannenfiguur binnen een smeedijzeren omlijsting door A. Strijmans.

Symmetrische opbouw doorbroken door toevoeging van een rechtertravee als trapzaal, die eveneens torenvormig is bekroond door prachtig smeedwerk. Op begane grond van hardsteen, brede, rechthoekige vensters en deur met gebogen middenkalven; centrale penanten van geklonken plaatijzer op de tweede bouwlaag, naast het centraal boogvenster, rechthoekige vensters met bredere bovenlichten in plastisch uitgewerkte lijsten; op de derde verdieping rechthoekige vensters onder I-balken en doorlopende dorpels. Centrale gevelpartij bekroond door een gebogen balustrade met smeedijzeren hek.

Interieur volledig vernieuwd; enkel bewaard: X-balken van geklonken plaatijzer als dragende elementen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen D2, 1901, Modern Archief 20.348, dossier 1.843.
  • L'Emulation, 1904, platen 4-5.