Herenhuis

Tekst van Herenhuis in beaux-artsstijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6372)

Herenhuis van vier traveeƫn en vier bouwlagen onder plat dak. Witte natuurstenen lijstgevel in een sobere neo-Lodewijk XVI-stijl naar ontwerp van E. Pelgrims (gevelsteen), uit eerste kwart 20ste eeuw. Vooral horizontaal geleed door doorlopende puilijst, dorpels, kordons en geprofileerde kroonlijst; de rechter poorttravee, opgebouwd als een lichtjes vooruitspringend risaliet met brede, rechthoekige vleugeldeur, bekroond door eenvoudig waterlijstje. Tweede bouwlaag gemarkeerd door een sierlijk gebogen erker, waarboven balkon. Rechthoekige benedenvensters, getoogde bovenvensters, afwisselend gevat in geriemde omlijstingen, in platte bandlijsten met entablementen en in platte bandomlijstingen, waarboven gebogen waterlijstjes met bewerkte sleutels. De gevel is verder sober versierd door guirlandes op de muurdammen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine