Bouwmeesterswoning De Passer

Tekst van Dit Huis is De Passer genaamd, architectenwoning Jean Jacques Winders (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6371)

Bouwmeesterswoning "De Passer" van architect J.J. Winders, opgetrokken in 1883. Bijzonder merkwaardig neorenaissancistisch enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder (pannen) zadeldak met getrapte zijgevel. Vooral bakstenen lijstgevels verlevendigd door witte natuursteen en arduin met in- en uitgezwenkte top; bijzonder verticaal gevelritme door de als risaliet uitgebouwde linkertravee, door afwisselend kruisvensters, loggia's met balkons, uitkragende erker en zwierig uitgewerkt topstuk, weelderig versierd door voluten, frontons en vazen.

In rechtse deurtravee, fraai poortje in afgeknotte mijterboogomlijsting van witte natuursteen, voorzien van dubbel bovenlicht en gebogen fronton, met uitgewerkt driehoekig fronton, hierboven eenvoudig rechthoekig venster, bolkozijn en kruisvenster. De hele gevel, waarvan de bouwlagen zijn gemarkeerd door doorlopende waterlijstjes en die steunt op een hoge geblokte plint, is versierd met prachtig gesmede muurankers, decoratieve bas-reliëfs "Vredeman de Vries" en "Cornelis Floris" en allerhande renaissance-motieven als druipers, diamantkopjes, gespen en balusters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine