Complex van drie woonhuizen

Tekst van Woningensemble De Vijf Werelddeelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6366)

Merkwaardig complex, eertijds van vier, nu van drie woonhuizen (Schildersstraat 4 herbouwd in 1964), "'t bootje" in klassiek uitgewerkte art-nouveaustijl, daterend van 1901, naar ontwerp van F. Smet-Verhas (gevelsteen).

Lijstgevels met een overwegend geel bakstenen parement, verlevendigd met gekleurde banden; zeer verscheiden vensters wat vorm betreft, namelijk gebogen, getoogde en rechthoekige vensters met I-balken; doorlopende dorpels met grillig beloop. Eveneens gebogen kroonlijsten rustend op smalle consoles.

Hoekhuis met vier bouwlagen voornamelijk gemarkeerd door de als boeg van een schip uitgewerkte erker op de derde bouwlaag, door het brede haast volronde balkonvenster aan de Schildersstraat en door de bijzonder grillig uitgewerkte smeedijzeren lantaarn op de hoek.

De twee identieke, in feite klassiek opgebouwde enkelhuizen aan de Schildersstraat en de Plaatsnijdersstraat elk van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedaken, gemarkeerd met een gebogen centraal balkon op consoles met breed boogvenster, herhaald in de bovenste verdieping. Fraaie deuromlijstingen van massieve witte natuursteen met gestileerde motieven en luifel. Bewaard houten schrijnwerk van de deuren. Eerder strakke roedeverdelingen in de vensters.

Aan de Plaatsnijdersstraat, tussen het hoekhuis en het woonhuis een breed overluifeld terras met bijzonder fraai hek; eronder een brede licht getoogde poort met een later aangebrachte garage ernaast.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen. D2, 1901, Modern Archief 20.361, dossier 471.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouw. D2, 1902, Modern Archief 20.381, dossier 2.263.