In 't zicht der Schelde

Tekst van Winkelhuis In 't zicht der Schelde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6363)

In 't zicht der Schelde. In 1880 gebouwd naar ontwerp van architect F. Hompus. Neorenaissancistisch rijhuis van twee à drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (kunstleien). Parement van bak- en zandsteen. Rechts tuitgevel met schouderstukken, topstuk en overhoekse fioel, typerende hoekstenen, speklagen, druiplijsten en sierankers. Verschillend uitgewerkte kruiskozijnen, alle met rollaag tussen stelblokken. Apart behandelde linkertravee met klassiek beëindigd lijstgeveltje; op de bel-etage, houten erker op kraagstuk afgesloten met lessenaarsdak; de hoekstijlen zijn versierd met wortelbeslag. Hierboven, loggia. Pui met winkelraam waarvan rechts ingangsdeur met gesculpteerd middenkalf, links rechthoekige poort onder driehoekig fronton; renaissancedecoratie op de penanten.

• L'Emulation, 1884, IX, platen 46-47.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine