Vismijn

Vismijn, geopend in 1894 en gelegen tussen Schelde-, Riem- en Goede Hoopstraat en Sint-Michielskaai.

Aan de Scheldestraatzijde: voorbouw met centrale vernieuwde ingang geflankeerd door twee gebouwtjes van respectievelijk twee en drie traveeën en één bouwlaag (plat dak), met parement van bak- en natuursteen op hoge sokkel van arduin. Ritmering door geblokte pilasters en beëindiging met attiek voorzien van postamenten en sierbollen. Segmentbogige muuropeningen in deels omlopende geriemde omlijsting; boven de poort (in eerste travee rechts) gevelsteen met opschrift "Visch-Myn".

De ruimte hierachter ingenomen door afzonderlijke verkoopsstanden (heden garages) tussen gedecoreerde gietijzeren kolommen, welke met elkaar verbonden zijn door een parallelvakwerkligger, en vroeger een luifel droegen. In interieur: natuurstenen pijlers; houten spanten met horizontale spanstangen.

Aan de Riemstraatzijde (tussen nummer 20 en 22): driebeukig semi-industrieel complex, met rondboogpoort per beuk. In interieur: interessant enkel Polonceau-spant: deels beglaasd dak.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine