Industrieel complex

Industrieel complex in neotraditionele stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, parement van bak- en natuursteen. Straatzijde afgesloten met bouwwerk van negen traveeën en één bouwlaag waarvan zesde en negende travee verhoogd werden met tweede bouwlaag en trapgevel (zadeldak met leien); overige traveeën beëindigd met kantelen. Rechthoekige, op begane grond getraliede vensters, onder boogveld met blokwerkversiering. Drie rechthoekige poorten onder I-balk met rozetten. Houten vleugeldeuren waarvan twee met origineel ijzerbeslag.

In achterbouw bevinden zich nog de resten van een voormalige haringrokerij (einde 19de en begin 20ste eeuw, doch later uitgebouwd). Hoofdzakelijk bedrijfsgebouwen van twee bouwlagen geschikt rond een gekasseide binnenkoer, en voorzien van neo-Vlaamse renaissancegevels, welke de interieurindeling en functies niet weerspiegelen.

Ten zuidoosten twee vroegere rookeesten (met bakstenen eestschouwen verborgen achter trapgevel), waarvan de voorbouw grotendeels gesloopt werd; de recentere eesten (rond 1930?) ten zuidwesten bleven intact.

Ten zuiden van de binnenkoer bevindt zich in interieur een voor dit gebouwentype zeer zware constructie; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend via zware I-balken en uit twee tot drie I-balken samengestelde ligger, op gietijzeren kolommen met door aangegoten ribben ondersteunde vlakke kopplaat.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine