Sint-Lievenscollege

Merkwaardig schoolgebouw opgetrokken in een late art-decostijl door de bouwmeesters Huygh, Smits en Van Reeth in 1932 en versierd met monumentale beelden van de hand van beeldhouwer A. Poels.

Voornamelijk bakstenen lijstgevel met witte natuursteen. Verticale gevelopbouw door twee als halfronde erkers uitgebouwde trappenhuizen, alsmede door de lisenen tussen de vensters, waarboven gestileerde beelden van enkele Vlaamse bisschoppen en heiligen, en ten slotte door de torenachtige bekroning van de ingangstravee, afgesloten door een schilddak. Verder is de gevel horizontaal afgesloten door een aaneengesloten reeks van rechthoekige vensters, bekroond door een eveneens doorlopende waterlijst. Rechts boven de boogvormige ingangspoort met witte natuurstenen geprofileerde omlijsting, het beeld van Sint-Lieven onder een baldakijn door Rik Sauter.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine