N.V. Van Ysendijck-koffie

N.V. Van Ysendijck-koffie, voorheen N.V. Koninklijke Nederlandsche Stoomkoffiebranderijen.

Bakstenen lijstgevel van elf traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen (1909), in 1923 verhoogd; telkens naar ontwerp van architect J. De Lange.

Horizontaal gemarkeerd door lijsten en vroegere gevelbeëindiging; verticaal door drie uitspringende muurpartijen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten.

Interieur: delen uit 1909 opgebouwd uit vlakke betonvloeren, door afronding uitlopend in betonbalken, rustend op gietijzeren kolommen met oplegging op aangegoten driehoekige steunstukken. Toegevoegde bouwlagen opgetrokken met vlakke betonvloeren op betonnen moer- en kinderbalken, rustend op betonnen kolommen; wapening volgens het Hennebique-systeem. Raekemdaken met verticale beglazing; metalen vakwerkspant op betonnen kapbalk.

• Bron: plannen bewaard in het bedrijfsarchief.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine