Joodse Synagoge

Joodse Synagoge, gebouwd in 1893 naar ontwerp van architecten J. Hertogs en E. Stordiau in neomoorse stijl, in 1958 na restauratie onder leiding van architect M. Mirkine heringewijd (gevelsteen in portaal).

Uitzonderlijk complex met basilicale opstand; monumentale gevel van witte natuursteen, doorspekt met hardsteen, gedomineerd door twee geblokte, vierkante zijtorens, uitgewerkt als gedrukte minaretten: brede rondgang met ajour bewerkte leuningen (zespuntige ster) en een peervormige koperen koepel op trommel; twee flankerende hoekgebouwtjes. Centrale gevelpartij geopend door een breed roosvenster in een hoefijzervormige verdiepte nis met geometrische roedeverdeling in Moorse stijl en gestileerde planten in de zwikken. De geprofileerde, stenen kroonlijst versierd met palmetten en hangende nissen, welke eveneens zijn aangebracht onder de rondgangen van de torens. Op de begane grond een vooruitspringend poortgebouwtje als portaal; een hoefijzerboog met geprofileerd beloop op composiete, vrijstaande zuilen onder een vlak fronton met decoratieve reliëfversiering, onderbroken in het midden voor een gevelsteen. Twee flankerende, achtkantige, torenvormige muurpartijen met hangende nissen en monumentale bekronende bollen. De benedenverdieping van de beide hoektorens zijn elk geopend door twee hoge gekoppelde rondboogvensters geplaatst in een driepas en afgesloten door brandglas.

In de Schildersstraat, rechts naast nummer 12, de achtergevel van de Synagoge. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op de benedenverdieping met hoge hardstenen plint, een rechthoekige vleugeldeur met hardstenen geprofileerde omlijsting en per twee en drie gekoppelde smalle boogvensters, gevat in een arduinen geprofileerde lijst; zes rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijstingen met gestrekte waterlijsten. Geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Merkwaardig zijn de zes zespuntige sterren aangebracht op de puilijst.

Interieur. Drie beuken van vijf traveeën verdeeld door slanke colonnetten; in het bovenregister hoefijzerbogen en tribunes. Vlakke zoldering met stucwerk in moreske. Westelijke gevel met roosvenster en tribune onder brede hoefijzerboog. Oostelijke partij met halfronde apsis en brede hoefijzerboog, waarin de "torra" onder koepel met flankerende minaretten. Luchters met brandglas, waarop de dierenriem.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine