Het Zuidkasteel

Voormalig hotel "Het Zuidkasteel" op de hoek Gijzelaarsstraat-Bolivarplaats-Emiel Banningstraat, opgevat als een soort 'forteresse' in een bombastische stijl van circa 1900.

Hoekbastion van één travee aan elke zijde, bekroond met koepel en attiek waarin bewerkte dakvensters, oeils-de-boeuf en reuzencartouche met wapenschild van Antwerpen; twee zijvleugels van twee traveeën en vier bouwlagen afgedekt met zadeldak (roofing).

Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels bewerkt met zware bossages, panelen en brede kordons. Zes rondboogpoorten en dito venster van de begane grond omlijst met scherp profiel en getooid met origineel schrijnwerk; in de boogzwikken: gesculpteerde kanonmonden in versierde medaillons. Bovenbouw met rechthoekige vensters, behandeld als verdiepte tweelichten met balkon op de hoek, enkelvoudige vensters met geriemde omlijsting, sleutel en paneel in de zijvleugels. Beëindiging met verstekte houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles.

De nummers 58 van de Banningstraat en 69 van de Gijzelaarsstraat vormen een geheel met het Zuidkasteel; het nummer 69 met mooie houten pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine