Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Tekst van Instituut Onze-Lieve-Vrouw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6315)

Neogotisch schoolgebouw met brede gevelwand van acht traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldaken, daterend 1885 naar ontwerp van F.C. Baeckelmans.

Voornamelijk in baksteen opgetrokken lijstgevel op zandstenen plint met geprofileerde afzetting, links gemarkeerd door twee puntgevels. Centrale ingangstravee met brede korfboogvormige poort, waarboven een fraaie erker met drie spitsboogvormige vensters, voorzien van maaswerk, waartussen fiaaltjes; hierop rust een balkon met geajoureerde balustrade, gevat in een brede spitsbogige nis, voorzien van maaswerk en bekroond door een puntgevel met overhoeks geplaatste pinakels en bollen.

De drie linkertraveeën zijn eveneens gevat in een puntgevel, geheel verdiept in een gotisch maaswerk in drielobmotief met blinde spitsbogen; ze zijn geopend door pseudo-kruisvensters. De rechtse gevelpartij is verticaal gemarkeerd door de plaatsing van kruisvensters in over de gehele gevel verdiepte nissen, voorzien van blind maaswerk in drielob.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Instituut Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6315 (geraadpleegd op ).