Herenhuis

Tekst van Symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6303)

Statig herenhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen en leien). Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend van circa 1860. Ietwat bredere en meer uitgewerkte middentravee met balkon op de derde bouwlaag, wijzend op de oorspronkelijke dubbelhuisopstand. Op de begane grond resterende twee rechter traveeën, afgelijnd met schijnvoegen en rechthoekige getraliede vensters op doorlopende dorpels. Geprofileerde puilijst gebruikt als doorlopende lekdrempels voor de hoge rechthoekige deurvensters van de tweede bouwlaag, gevat in geprofileerde omlijstingen met schelpmotief (verkleind in vijf linker traveeën). Eenvoudige vensters met riemlijstjes met oren en neuten voor de lagere derde bouwlaag. Geprofileerde kroonlijst op modillons en brede consoles, waarboven smalle lijstkapiteeltjes. Recent aangepaste winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine