Rijhuis

Tekst van Koetshuis van Hotel Geelhand (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6302)

Zeer breed rijhuis van twaalf traveeƫn en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Op de begane grond bewaarde rondboogdeur in een rechthoekige hardstenen omlijsting met geprofileerd kwarthol beloop, imposten en sleutel; brede, boven de ingangsdeur tot waterlijst omgetrokken puilijst. Rechthoekige bovenvensters, onder meer twee blinde gevat in vlakke omlijstingen van arduin met kleine oren. Geprofileerde houten kroonlijst op een gelede architraaf. Rechthoekige dakkapel. Aangepaste winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine