Laatclassicistisch herenhuis

Tekst van Laatclassicistisch herenhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6274)

Herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1810 en verfraaid met balusters, panelen en Ionische kapitelen in 1856. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeƫn en drie bouwlagen (plat dak) met licht uitspringende middenpartij. Begane grond onder brede puilijst verlevendigd met imitatievoegen en bovenbouw geritmeerd met gekoppelde Ionische pilasters. Borstweringen gemarkeerd door balusters (tweede verdieping) of panelen (derde verdieping). Centrale rechthoekige poort onder gekorniste waterlijst op consoles bekroond met een balkon. Verder rechthoekige vensters en een eenvoudige omgetrokken kroonlijst met tandlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1809#20 en 1856#166.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine