Herenhuis met traditionele kern

Tekst van Herenhuis met traditionele kern (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6269)

Herenhuis in kern opklimmend tot 1581, doch later grondig verbouwd. Voorgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder complexe bedaking (plat dak - links zadeldak, roofing) uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en verkleinende ordonnantie op een hoge arduinen plint; ankers onder meer met gekrulde spie. Rechthoekige vensters, op lekdrempels van arduin, getralied op de begane grond. Centrale rechthoekige poort in een eenvoudige bandomlijsting onder een brede gestrekte waterlijst. Rechts hiervan lage schouderboogdeur in een geprofileerde omlijsting met middenkalf op consoles waarboven een groot bovenlicht voorzien van smeedwerk met Empire-motieven en in het midden medaillon met initialen "J.C.".

Interieur met bewaarde marmeren Lodewijk XV-schoorsteenmantel met verguld lijstwerk waarin grisaille met amorfiguurtjes. Verder overdekte binnenplaats met glazen koepel, bepleisterde en beschilderde wanden van respectievelijk drie en vier traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door kordons. Rechthoekige muuropeningen en aan noordzijde ingemetselde rondboogarcade (17de eeuw ?).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine