Koopmanshuis

Tekst van Herenhuis met binnenplaats in Lodewijk XV-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6265)

Koopmanshuis gebouwd door de lakenhandelaar Corneel Ysenbouts in 1551, grondig verbouwd in 18de en 19de eeuw, onder meer in 1858 toen het risaliet en de vensters verbouwd werden. Grondig gerestaureerde 17de-eeuwse voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen + mezzanino-verdieping onder zadeldak (leien). Natuurstenen lijstgevel op een arduinen sokkel met middenrisaliet, bepleisterde en beschilderde mezzaninoverdieping onder een omgetrokken kroonlijst met tandlijst op modillons. Risaliet geaccentueerd door een hardstenen rondboogpoort met bewerkte sluitsteen, geflankeerd door pilasters met verdiepte schacht; geheel bekroond door een balkon op consoles met een prachtig opengewerkte leuning van natuursteen, deurvenster in een geriemde omlijsting met mooie sleutel en gevat in een hardstenen entablement (1858). Verder rechthoekige vensters met kwarthol beloop, getralied op de begane grond. Langwerpige mezzaninovensters in geriemde omlijstingen met afgeronde hoeken en sleutels (1858).

Prachtige 18de-eeuwse patio in Lodewijk XV-stijl met een glazen overkoepeling uit 19de eeuw, in 20ste eeuw omgevormd tot een wintertuin. Beschilderde lijstgevels van drie en vier traveeën en twee bouwlagen; rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met rocaille-ornamenten. Aan westzijde arcade samengesteld uit een hardstenen spiegelboog geflankeerd door twee rondbogen met archivolten opgevangen door vier Dorische zuilen. Middentravee met op tweede bouwlaag van middentravee een rechthoekig venster in een rijk versierde rocaille-omlijsting. Aan de overzijde, nagenoeg identieke arcade bestaande uit drie rondbogen met op tweede bouwlaag een spiegelboogvormig deurvenster in een hardstenen rocailleomlijsting in de middentravee fraaie smeedijzeren leuning; centrale travee bekroond met driehoekig verhoogde gekorniste kroonlijst op vlakke consoles. Ingericht als wintertuin waarin onder meer drie classicistische beelden (18de eeuw?). Aan de oostzijde galerij en gang naar de tuin met kruisgewelven steunend op bewerkte kraagstenen. In de tuin achtergevel in traditionele stijl uit 17de eeuw (zie nummer 17).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen D2, 1858, Modern Archief 20.109/1, dossier 232.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine