Berg van Barmhartigheid

Voormalige Berg van Barmhartigheid, in het eerste kwart van de 17de eeuw opgericht door Wenceslas Cobergher en gevestigd in de verbouwde Engelse Pakhuizen (1561). Na de afschaffing van de Berg van Barmhartigheid (1946) werden de gebouwen grondig verbouwd naar ontwerp van stadsarchitect André Fivez - echter met behoud van de historische voorgevels - en in 1956 ingehuldigd als Stadsarchief van Antwerpen.

Herstelde gevel van veertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Wit natuurstenen lijstgevel verhoogd met vijf getrapte dakvensters (drie treden + overhoeks topstuk) op schouderstukken; hoge natuurstenen sokkel (eerste drie traveeën) en voorts lage sokkel van arduin. Ankers met gekrulde spie en steigergaten onder de holronde daklijst. Aangepaste rechthoekige vensters onder wigvormig ontlastingssysteem, op begane grond getralied (eerste tot tiende travee) en hoger geplaatst in de eerste drie traveeën In vierde en elfde travee (nummer 13) rondboogpoorten met geblokte natuurstenen omlijstingen met vlakke sluitsteen en imposten. Benagelde houten vleugeldeuren met fraaie gebeeldhouwde makelaars. Verder twee poortjes in 18de-eeuwse stijl, in zevende travee hardstenen spiegelboogvormige omlijsting met schelpvormige sleutel, houten deur met mooi snijraam boven het gebogen middenkalf; in laatste travee (nummer 15) hardstenen omlijsting met neuten en imposten onder een brede gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden, deur bekroond met een sierlijk getraceerd radvormig bovenlicht.

Links gereconstrueerde getrapte zijgevel (negen treden + overhoeks topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen in traditionele bak- en zandsteenstijl met speklagen, negblokken, druiplijsten en wigvormig ontlastingssysteem. Bolkozijnen en in de top twee boven elkaar geplaatste luiken met uitspringende lateien. Nummer 13: lange gang uitkomend op een rechthoekig binnenplaatsje met aan westzijde de archieftoren. Op andere zijden een negental huisjes van één verdieping uit het eerste kwart van de 19de eeuw met oudere kern (zie ankers en kwartholprofiel) onder steile zadeldaken (leien), waarin dakkapellen met puntgeveltjes. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels doorbroken met rechthoekige deuren en vensters met kwartholle dagkanten.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine