Rijhuis

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6253)

Mooi rijhuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen gebouwd in 1840 naar ontwerp van architect A.J. Hertogs, derde verdieping bijgevoegd in 1851. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand en links zijrisaliet, arduinen plint met keldermonden. Bouwlagen gemarkeerd door kordon vormende lekdrempels en doorlopende kordons; begane grond aanvankelijk verlevendigd met imitatievoegen (zie bouwaanvraag). Rechthoekige vensters, in het risaliet gevat in geriemde omlijstingen en op de begane grond in platte bandomlijstingen, individuele arduinen lekdrempels met consooltjes; rolluikkasten op eerste en derde verdieping. Rechthoekige beschilderde poortomlijsting met pilasters waarop blind fries en gekorniste waterlijst, fraaie houten vleugeldeur met oorspronkelijke roedeverdeling in het bovenlicht

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1840, Modern Archief 20.083, dossier 277.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1851, Modern Archief 20.102/1, dossier 162.