Laat-classicistisch burgerhuis

Tekst van Laatclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6249)

Laat-classicistisch burgerhuis van vier traveeƫn en vier bouwlagen onder zadeldak (leien), met bouwaanvraag van 1808. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gebruik van arduin voor deur- en vensteromlijstingen, sterke horizontale geleding door de kordon vormende lekdrempels; kroonlijst met tandlijst op klossen boven een doorlopend kordon.

Rechthoekige vlak omlijste vensters op tweede en derde bouwlaag voorzien van fraaie leuninkjes. In de tweede travee hardstenen deuromlijsting met imposten onder een brede waterlijst, vleugeldeur met bovenlicht. Op de borstwering van de tweede bouwlaag een gedenkplaat voor Georges de Hasque: "Hier leefde en werkte / Georges De Hasque / Stichter van Katholieke Scouting / in Antwerpen / Eerste voorzitter van V.V.K.S. / 1876-1933".

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D1, 1808, Modern Archief 561/1, dos 10.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine