Winkelhuis

Tekst van Winkelhuis in neorenaissancestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6248)

Hoog neorenaissancehuis van twee traveeƫn en vijf bouwlagen onder zadeldak (roofing, nok loodrecht op de straat), daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Witstenen puntgevel met topornamenten verlevendigd met hardsteen, op tweede en derde verdieping gemarkeerd door een uitkragende erker met kruiskozijnen, geflankeerd door Ionische halfzuiltjes en met versierde borstweringen; bekronend balkon voor de twee rondboogvensters in geprofileerde omlijstingen met imposten en krullende sluitstenen, penanten uitgewerkt als Ionische halfzuiltjes. Hogerop in de punt een grote korfboognis omlijnd met een geprofileerde omlijsting met mascaronsleutel en gegroefde ornamenten, afgesloten met een opengewerkte balustrade. Top met plastisch decor. Moderne winkelpui op de begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine