Pakhuis

Tekst van Pakhuis La Coloniale Anversoise (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6229)

Pakhuis van drie traveeƫn en vijf bouwlagen onder plat dak. Valse, opengewerkte bak- en natuurstenen lijstgevel met glas en metaal. Ontworpen door architect Ernest Pelgrims in 1905 met art-nouveau-reminiscenties. Industrieel- functionele architectuur met bijzonder verzorgde uitwerking van details. Centraal verbreed risaliet. Verticale gevelopbouw met oplopende penanten, vervloeiend in de consoles onder de kroonlijst. Sokkel vormende begane grond van witte natuursteen met drie rondboogpoorten en twee tussenliggende kleinere vensters, afgelijnd door een brede, centraal gebogen puilijst. Bovenverdiepingen van gele gevelbaksteen geopend door brede rechthoekige vensters onder I-balken met rozetten en afgeboord door geklonken metaalplaat, in de hoogste verdieping gebogen. Centraal gebogen kroonlijst op klossen.

Interieur met zelfdragende betonconstructie: kolommen - met betonnen moerbalken en vlakke betonnen vloerplaat.

• FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven verhandeling, Antwerpen, 1976-77, p. 105-106.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine