Rijhuizen

Tekst van Eenheidsbebouwing van neoclassicistische burgerhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6226)

Rijhuizen met afwisselend enkelhuis- en dubbelhuisopstand van drie of vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Laat-classicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels, opgevat als eenheidsbebouwing, te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw. Twee middelste gevels, nummers 16 en 18 een ietsje drukker uitgewerkt op een geblokte begane grond, met consoles onder de lekdrempels van de derde bouwlaag en een architraaf onderbroken door rozetten. Verder vertonen alle huizen een zelfde ordonnantie met rechthoekige vensters en deur met bovenlicht, waarin vaak bewaarde oorspronkelijke roedeverdeling en bewaarde luiken op de begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine