Winkelhuis in neoclasscistische stijl

Tekst van Hoekhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6223)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Tabakvest en Oudevaartplaats, te dateren omstreeks 1870. Hoekhuis van respectievelijk één, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met ontpleisterde en aangepaste begane grond, gemarkeerd door een brede puilijst. Horizontale indeling per bouwlaag door middel van de doorlopende lekdrempels en het monumentaal hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst; twee consoles op de hoektravee uitgelengd tot op de als pilasters uitgewerkte hoeken. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, in de hoektravee en de flankerende travee, bekroond door plastisch uitgewerkte cartouches als sleutels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine