Slagerij

Tekst van Slagerij in neo-Vlaamserenaissance-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6211)

Voormalige beenhouwerij E. Raes-Daems. Burgerhuis in neo-Vlaamse barokstijl van 1879 naar ontwerp van architect Ferdinand Hompus. Lijstgevel met parement van bak- en zandsteen, horizontaal gemarkeerd door entablementen en verhoogd met in- en uitgezwenkte top. Begane grond met winkelpui geflankeerd door bewerkte pilasters met voluutkapiteel als steun voor de brede puilijst; hierop rust een gevelbreed balkon met balustrade en zware hermesfiguren links en rechts die op hun beurt een hoofdgestel torsen. Derde bouwlaag afgezet met pilasters en gemarkeerd door beschermende balusters. Top met vleugelstukken, topstukken en sierbollen en bekroond met driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met tussendorpel, gescheiden door pilastervormige penanten respectievelijk met Dorisch en Ionisch kapiteel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine