Winkelhuizen

Tekst van Winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6210)

Breedhuis van drie traveeƫn en vier bouwlagen gebouwd in 1883. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geordonneerd met superpositie van pilasters en horizontaal gemarkeerd door kordons en doorgetrokken lekdrempels. Hoofdverdieping verlevendigd met schijnvoegen die uitstralen boven de vensters. Hogerop paneelwerk. Rechthoekige vensters. voorzien van smalle gietijzeren leuningen en balkon in de middentravee van de bel-etage. Klassieke gevelbekroning: brede houten kroonlijst met muizentand, gegroefde consoles, onderaan verbonden door een geleed kordon en fries met rozetten. Recente begane grond. Vormt een eenheid met aanpalende nummers 42 en 46. De nummers 42 en 46 zijn echter soberder van versiering en voorzien van een balkon op de derde verdieping; het nummer 46 met neoclassicistische houten winkelpui met uitstalraam tussen twee deuren, het nummer 42 met toegevoegde vijfde verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1883, Modern Archief 20.203, doss. 704.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine