Neoclassicistisch herenhuis

Tekst van Herenhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6206)

Herenhuis in neoclassicistische stijl van het vierde kwart van de 19de eeuw, vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en gemarkeerd door poortrisaliet. Begane grond op sokkel van arduin, verlevendigd met imitatiebossage en puilijst met golvende meanders. Risaliet met rechthoekige poort in dubbele geprofileerde omlijsting met festoengordel en zware sleutel; op tweede en derde bouwlaag breed balkon op bewerkte consoles. Voorts, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met diverse sleutels, op de tweede bouwlaag met balustrade en postamenten, op de derde met lekdrempel op consooltjes. Beëindiging met kroonlijst op klossen en consooltjes. Vernieuwde balkonleuning van de derde bouwlaag.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine