Den Groenen Jaeger

Hoekpand zogenaamd "Den Groenen Jaeger" gebouwd in 1628 en hersteld in 1925 (zie gevelsteen) onder leiding van E. Van Steenbergen. Dubbele trapgevel in traditionele stijl (respectievelijk vier en dertien treden + overhoekse topstukken); vijf + vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Bak- en zandstenen parement met een natuurstenen sokkel. waterlijsten, speklagen, negblokken en steigergaten. Verbouwde rechthoekige vensters of kruiskozijnen (geveltop) met doorlopende en geprofileerde onderdorpels en uitspringende bovendorpels onder een wigvormig ontlastingssysteem. In de toppen: links een rondboogluik in een witstenen omlijsting met diamantkopsleutel en imposten en rechts twee registers van drielichtsvensters. In eerste travee, een rondboogpoort in een geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen en -imposten. Zijgevel verhoogd met twee getrapte dakvensters (vier treden + overhoekse topstukken) waarin bolkozijnen. In vierde travee korfboogpoort omlijst met een gebogen waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine