Swerten Arent

Herenhuis zogenaamd "Swerten arent" in kern opklimmend tot het derde kwart van de 16de eeuw, met voorgevel in vroeg-classicistische stijl van 1720 (gevelsteen). Aanvankelijk bredere voorgevel (rechter deel gesloopt circa 1900), gereduceerd tot drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lijstgevel van witte natuursteen verlevendigd met hardsteen en geordonneerd door kolossale Toscaanse pilasters; spiegelboogvormige keldermond en rechthoekig houten luik, gekorniste kroonlijst waarboven een dakkapel met vleugelstukken afgesloten door een gebogen fronton. Hardstenen kruiskozijnen in licht geprofileerde omlijstingen, op bovenverdieping afwisselend bekroond met een driehoekig en een gebogen fronton en in rechter travee voorzien van fraaie smeedijzeren leuningen. inks rondboogpoort in een nog brede laat-barokke geprofileerde omlijsting van arduin met gegroefde sleutel, imposten en neuten, afgedekt met een gestrekte waterlijst. Houten vleugeldeur versierd met beslagwerk en een mooi gesculpteerde makelaar, sierlijke smeedijzeren waaier.

• Antwerpen die Scone, 1977, nr. 9.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine