Entrepot du Congo

Zogenaamd "Entrepot du Congo" (opschrift). Hoekhuis Plantinkaai van acht traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak (leien). Neorenaissancestijl te dateren circa 1880. Lijstgevel van bak- en zandsteen op sokkel van arduin. Begane grond met rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; aflijnende doorlopende puilijst. Bovenbouw geritmeerd door brede hoekrisalieten en verticaliserende lisenen. De risalieten, ingedeeld in twee rondboognissen, zijn afgewerkt met een plastisch gedecoreerde halsgevel met vleugelstukken en pinakels; de tussenliggende travee eenvoudig beëindigd met gekorniste kroonlijst. Segmentboogvensters op tweede, derde en vierde bouwlaag, gekoppelde rondboogvensters op de vijfde en een kruiskozijn in de toppen. Wordt momenteel gereinigd en inwendig gerenoveerd (studio's en appartementen).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine