Sint Antonius

Tekst van Sint Antonius (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6145)

Huis zogenaamd "Sint Antonius", opklimmend tot het eerste kwart van de 17de eeuw, tot 1892 bewoond door de familie Van de Werve de Vorsselaer dan verkocht aan de zusters franciscanessen die verbouwingswerken lieten uitvoeren. De binnenplaats met de stallingen werd tijdens de tweede wereldoorlog vernield door een V-bom. Hoekpand met vooraan zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder leien zadeldak met drie dakkapellen onder gebogen waterlijsten. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geprofileerde daklijst. Voorheen enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters, op de begane grond voorzien van tralies. Laatste travee met drielichtsvenster gevat in de vroegere laat-classicistische poortomlijsting: gestrekte waterlijst op lange gegroefde consoles en pilasters met verdiepte schacht. Zijgevel in de Parochiaanstraat bestaande uit twee verankerde trapgevels met rechthoekige vensters en een radvenster, met fraaie roedeverdeling.

Tegen de voorgevel tussen vierde en vijfde travee glazen kast met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld (19de eeuw?) afkomstig uit de Zwanengang. Gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm en scepter in rechterhand, het beeld werd in 1961 hier geplaatst (zie gevelplaat).


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint Antonius [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6145 (geraadpleegd op ).