De Groote Robijn

Voormalig hotel "De Groote Robijn" gebouwd circa midden 16de eeuw, vanaf 1565 in het bezit van burgemeester Antoon van Straelen, momenteel Instituut Onze-Lieve-Vrouw Middelares. Gebouwencomplex uit de 16de eeuw, 19de eeuw en 20ste eeuw gegroepeerd rond een rechthoekige binnenkoer, gelegen tussen Sint-Jacobsmarkt, Frans Halsplein en Korte Sint-Annastraat. Laat-classicistische straatgevel, zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit begin 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint; middenrisaliet van drie traveeën met een benadrukte poorttravee: geprofileerde rondboog met imposten en sluitsteen, poort met sierlijk traceerwerk. Centraal balkon op gekoppelde consoles voor een deurvenster in entablement; quasi vierkant venster in geriemde omlijsting op de lagere derde bouwlaag. Begane grond afgelijnd door een brede, gekorniste puilijst: bovenverdieping met rechthoekige vensters in verdiepte muurvlakken. Kroonlijst op modillons boven de gelede architraaf. Rechts van risaliet modern Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Grote rechthoekige binnenplaats omgeven door klooster- en schoolgebouwen (19de tot 20ste eeuw). Aan zuidzijde, achtergevel van het voorgebouw (midden 19de eeuw) bestaande uit een middenpartij van drie traveeën en twee verdiepingen met hierop vleugels van zes traveeën. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een arduinen plint; zadeldaken (mechanische pannen) waarin dakkapellen met driehoekige of gebogen frontons. Middengevel geordonneerd door vereenvoudigde pilasters. Begane grond onder een brede puilijst, rondboogdeur met geprofileerde archivolt en gekrulde sleutel geflankeerd door dito vensters; verder rechthoekige vensters op individuele lekdrempels. Aan noordzijde van de binnenplaats: eertijds hoofdgebouw van het oude hotel van Straelen (16de eeuw), langgestrekte vleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak in neogotische stijl (19de eeuw).

In het midden een massieve vierkante toren zogenaamd "Van Straelentoren". Gerestaureerde (1966) toren van zes verdiepingen in traditionele stijl, geleed door middel van doorlopende kordons; stenen kruiskozijnen en gekrulde muurankers. Portaal in renaissancestijl (circa 1565): natuurstenen omlijsting met geprofileerde rondboog op Ionische kapitelen afgelijnd door een gestrekte waterlijst waarop krulvoluten en in het midden een nis met een heiligenbeeld. Bekronend belvedère onder een koepeldak met torentje in Florisstijl te dateren even na 1565; uitkijkverdieping aan vier zijden geopend met rondboogvormige vensters met kleine roedeverdeling, geflankeerd door blauw hardstenen Toscaanse halfzuilen rustend op een omgetrokken waterlijst op consoles. Op de torenspits een windwijzer met drakenkopversieringen (verwantschap met de familie Draeck). Verankerde achtergevel (Korte Sint-Annastraat nummer 2-4) in laatgotische bak- en zandsteenstijl (midden 16de eeuw), hoger opgaand met drie getrapte dakkapellen; kruis- en bolkozijnen. Rondboogdeurtje in een geprofileerde zandstenen omlijsting en een grote korfboogpoort in een hardstenen omlijsting op basementen onder de toren. Verder gedichte vensters en rechts een gedicht rondboogdeurtje. Restauratie onder leiding van architect R. Ceulemans (1977-78).

• Antwerpen, die Scone, 1969, nummer 5.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine