Hotel de Vinck

Voormalig "hotel de Vinck" gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw, nu Instituut Van Celst. Statig herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met hardsteen. Middenrisaliet van drie traveeën met hardstenen bossages op de begane grond; bovenbouw geordonneerd door hardstenen pilasters met verdiepte gegroefde schachten op brede sokkels rustend op gekoppelde consoles. Gevelbeëindiging bestaande uit een hardstenen geleed kordon, een vlak fries en een geprofileerde daklijst onder de omgetrokken kroonlijst op gekoppelde consoles. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, op hoofdverdieping steunend op de gekorniste puilijst en voorzien van gebogen leuningen, middenvenster in een hardstenen omlijsting onder gekorniste waterlijst op consoles; op de lagere hoogste bouwlaag nagenoeg vierkante vensters met lekdrempels op consooltjes, in middenrisaliet verrijkt met paneelwerk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine