Den grooten Zot

In de eerste helft van de 16de eeuw gebouwd voor Dierick de Moelnere en in de tweede helft van de 16de eeuw in het bezit van ridder Paul van Dale die het hotel uitbreidde met het nabijgelegen huis zogenaamd "Het Brantyzer" (nummer 13). Van 1698 tot 1798 refugium van de abdij van Tongerlo, later kazerne van de gendarmerie (1810-40), Atheneum (1840-84) en "Koninklijk Vlaamsch Conservatorium" (sinds 1885); heden leegstaand. Herenhuis van negen traveeën en twee verdiepingen onder een steil, gebogen zadeldak (roofing + leien). Zandstenen lijstgevel op een hoge plint met verkleinende ordonnantie en gekrulde muurankers. Aangepaste rechthoekige vensters met kwartholbeloop onder een wigvormig ontlastingssysteem gescheiden door smalle penanten, voorheen beluikt op begane grond, blinde vensters in derde travee. In de zevende travee, hardstenen deuromlijsting onder gekorniste waterlijst daterend uit de 19de eeuw, blijkbaar als vervanging van een bredere rondboogpoort waarvan rechtstanden en eerste boogstenen nog zichtbaar zijn. Rechthoekige binnenplaats omgeven door begroende lijstgevels van vier of negen traveeën en anderhalve of twee verdiepingen onder leien zadeldaken. Beschilderde bak- en zandsteenbouw met gekrulde ankers. Afgeschuinde sokkel. Kloosterkozijnen, rechthoekige en segmentboogvormige vensters met kwartholbeloop. In zuidoosthoek: sporen van een heden ingemetselde galerij onder een arduinen waterlijst: drie geprofileerde rondbogen opgevangen door sokkels. Zuidwestelijke hoek met een zeskantige spits afgedekte (leien) huistoren op een zandstenen sokkel; rechthoekige vensters en een korfboogpoortje met kwartholbeloop. Achterbouw: twee blinde zijpuntgevels met muurvlechtingen zichtbaar vanop de binnenplaats van nummer 7.

Van de weelderige binnenhuisinrichting door P. Coecke van Aalst (1502-50) bleef een schoorsteenmantel (Stadhuis, kabinet van de burgemeester) en een houten erker gedateerd 1549 (Museum Vleeshuis) bewaard; verder enkele laat-gotische gewelven.

• Antwerpen die Scone, 1977, nummer 7.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine