Onderwijzerswoning van Jongensschool 3

Tekst van Onderwijzerswoning van Jongensschool 3 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6118)

Voormalige directeurswoning van de "Mestpacht" of Dienst voor Openbare Reiniging. Dubbelhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak waarin een dakvenster. Lijstgevel van baksteenmetselwerk met gebruik van natuursteen voor constructieve elementen; hoekpilasters met kapiteel ter hoogte van pui- en kroonlijst. Horizontaliserende muurbanden en sterk belijnende puilijst die een geheel vormt met de kordon vormende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Klassieke bekroning, onderbroken voor rondbogig dakvenster met sleutel en puntige waterlijst. Rondboogvormige benedenvensters en dito deur, met houten tussendorpel; getoogde bovenvensters, alle in omlijsting van witgeschilderde platte banden.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine