Politiecommissariaat van de 4de Wijk

Tekst van Politiecommissariaat van de 4de Wijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6117)

Voormalig politiebureau, heden openbare bibliotheek. Hoekhuis in neorenaissancestijl van 1876 ontworpen door P. Dens. Lijstgevels, respectievelijk drie traveeën, een afgeschuinde hoek en vijf traveeën en twee bouwlagen; zadeldak (roofing) met dakvensters en oeils-de-boeuf in fraaie omlijsting. Baksteenmetselwerk met speklagen en omlijstingen van natuursteen verlevendigd met sierankers; hoge afgeschuinde plint van arduin. Markante hoektravee met rondboogpoort tussen geblokte pilasters en erker op de hoofdverdieping waarboven achtzijdig torentje en koepel. De flankerende travee en de vijfde travee van de noordgevel met balkon met opengewerkte leuning van natuursteen en bekroond met dakvenster in vlakke omlijsting met sleutel, vleugelstukken en segmentbogig fronton. Kruiskozijnen met deels omlopende waterlijsten die over de penanten heen verbonden zijn. Beëindigend hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst op consoles afgewisseld met de casementen van het fries.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine