De Fortuyne

Zogenaamd "de Fortuyne". Ontpleisterd herenhuis uit de 17de eeuw met latere aanpassingen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapel in houten omlijsting met driehoekig fronton. Parement van bak- en zandsteen op sokkel van arduin, met speklagen en holronde daklijst. Rechthoekige vensters in omlijsting van kwarthol geprofileerde negblokken met lekdrempel van arduin en dito latei onder rollaag. Mooie poortomlijsting in Lodewijk XVI-stijl: brede geprofileerde rondboog van arduin met sleutel, imposten en neuten beschermd door een waterlijst ter hoogte van de sleutel; houten vleugeldeur met eenvoudig paneelwerk en snijraam. Achterbouw van drie traveeën, twee bouwlagen- en zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw? Trapgevel (zeven treden + bolvormig topstuk) in traditionele stijl geopend met aangepaste kruiskozijnen en drielicht in top (rondboogvenster tussen kloosterkozijnen).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine