Herenhuis

Tekst van Traditioneel herenhuis met Lodewijk XIV-poort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6059)

Herenwoning met dubbelhuisopstand gebouwd in 1627. Acht traveeën, drie bouwlagen en afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen, leien). Lijstgevel met parement van bak- en zandsteen waarin rechte ankers. Rechthoekige naar boven toe verkleinende en aangepaste vensters in omlijsting van geprofileerde negblokken met vernieuwde lekdrempels en lateien van arduin onder ontlastende rollaag; de aanpassing van een deur en venster in de eerste twee traveeën links dateren van 1837. Prachtige Lodewijk XIV-deuromlijsting van hardsteen, samengesteld uit een geprofileerde schouderboog op neuten tussen twee pilasters met verdiepte schachten uitlopend in voluten die de gekorniste waterlijst ondersteunen; netwerk in de zwikken. Achtergevel van jongere datum - vierde kwart van de 17de eeuw - eerste helft van de 18de eeuw - met tekenen van rococostijl: bepleisterde, beschilderde lijstgevel met middenrisaliet van twee traveeën met twee schouderboogdeuren in blauwe hardstenen omlijsting onder gekorniste puilijst; op de bovenverdieping twee rondboogvormige deurvensters met voluten, sleutel en fraaie ijzeren hekken; brede gebogen frontonbekroning waarin radvenster en lijstwerk.

Aanpalende vleugels en stallingen, respectievelijk zes traveeën, twee bouwlagen en pannen zadeldak oostwaarts, drie traveeën, een bouwlaag en leien mansardedak westwaarts, beide met segmentbogige dakkapellen in hardstenen omlijsting met vleugelstukken en waterlijst. Eerstgenoemde met rechthoekige vensters, laatstgenoemde met rondboogdeuren in vlakke omlijsting van arduin. Tussen de gebouwen in: rustige binnentuin met divers geboomte.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1837#275 en 1837#288.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine