Leimonument

Tekst van Leiegedenkteken met Luikse gedenksteen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59832)

"Leiemonument". Centraal in park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine in samenwerking met beeldhouwer Alfred Courtens. Eerste steenlegging in 1954, inhuldiging in 1957. Vormt herinnering aan Leieslag van mei 1940.

Monumentale beeldengroep geplaatst tegen een hoge zuil, die de grootheid van het offer verheerlijkt, afgeschermd door een brede gebogen muur, symbool van het verzet van het Belgische leger. Rechthoekig verhoog met treden waarop rechthoekige sokkel met erop beeldengroep in brons: Koning Leopold III te paard geflankeerd door telkens drie soldaten. Op de muur negen sarcofagen met op de voorzijde de wapenschilden van elke provincie en inscripties. De negen sarcofagen symboliseren de eenheid der Belgen in het verzet.

• DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen, Kortrijk, 1992, p. 137-138.
  • DEVOS A.N., Het monument van koning Leopold III, in Curtricke, 22, 1987, p. 5-7.
  • Het nationaal Leiemonument, in Curtricke, nr. 188, 1993.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden..., Deel 2, Brugge, 1996, p. 192-193.

Auteurs:  Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie