Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeningekapel

Tekst van Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeningekapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59673)

Kapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeninge, opgericht in 1832 door F. Dujardin. In 1868 veranderingen in opdracht van A. Masquelier. In oorsprong veldkapel, heden geïntegreerd in bedrijfsgebouw, voorheen drukkerij J. Goddaer waarvan de gebouwen in kern dateren van 1936, vanaf 1976 boekbinderij Gutenberg-Soenen (nummer 9). Schermgeveltje met spitsbogige deuropening. Spitsbogenfries onder deklijst.

• Stadsarchief Kortrijk, 93, nummer 12176.
  • BERTEELE 1951-1952: Het Groeningekapelleke en de 11 Juli-viering, G.O.K.K. XXV, 107-124.
  • DEBRABANDERE P. 1983: Kortrijkse gevels van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 47, afbeelding 38.
  • VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 177-178.

Auteurs:  Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie