Molenaarshuis met molenromp

Tekst van Molenaarswoning met romp Baeyensmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58369)

Voormalig molenerf met molenromp van een stenen korenwindmolen en molenaarshuis. De stenen grondzeiler met inrijpoort werd volgens het kadasterarchief gebouwd door molenaar François Baeyens in 1876 en is in 1915 afgebrand. Het resterende gedeelte is nu in gebruik als berging. Bakstenen conische molenromp, eertijds gewit, van nu nog twee bouwlagen met rondboogvenstertjes voorzien van gebogen waterlijstje.

Aan de straat gelegen molenaarshuis, eveneens van 1876, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Dubbelhuis met gecementeerd, roze geschilderd parement met arduinen plint, witgeschilderde decoratieve onderdelen, zoals vensteromlijstingen, hoofdgestel en hoekblokken. Rechthoekige vensters in omlijsting met sluitsteen, vernieuwd schrijnwerk, duimen van verdwenen luiken. Rechthoekige centrale deur in arduinen omlijsting.

Op het erachter gelegen erf, dienstgebouw met schuur en stallen, volgens een inscriptie in de geveltop onder een niskapel met Heilig Hartbeeld, gebouwd in 1927 door J.F. De Keyzer – Bonte.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning met romp Baeyensmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/58369 (geraadpleegd op ).