Pakhuizen Collin

Tekst van Pakhuizen Collin en poortje Sint-Blasiusgodshuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5811)

Woonhuis en magazijn van respectievelijk drie en vijf traveeƫn en vier of drie bouwlagen (plat dak), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met imitatievoegen en licht gemarkeerd risaliet (nummer 26). Rechthoekige deur- en vensteropeningen. Nummer 26: toegang van het voormalig Sint-Blasiusgodshuis (16de eeuw), momenteel een parking. Rechthoekige poortomlijsting van hardsteen bekroond met een driehoekig fronton. Nummer 28. Magazijn Collin, wordt heden gerenoveerd tot jeugdclub en hobbyruimten. Interieur: houten moer- en kinderbalkenconstructie, rustend op standvink met geschoorde slof en op tegen muur rustende vrijstaande houten kolom, met schoor en slof; in de eerste bouwlaag rusten de diverse kolommen op bakstenen sokkels, met bakstenen dekplaat. Achter poort: interne hijskoker doorheen alle bouwlagen met elektrisch aangedreven lier op zolder.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine