Reeks enkelhuizen

Tekst van Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5801)

Reeks van enkelhuizen van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldaken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw of het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verspringende kroonlijstlijn, verrijkt met arduinen sokkels of plinten, bossages, schijnvoegen en lijsten.

Nummers 12 tot 16, waarvan nummer 12 en 16 identiek zijn, worden horizontaal geaccentueerd door de brede puilijsten en de doorlopende lekdrempels. Nummer 12 en 16 met rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met gekrulde sleutels, centraal venster onder een bekronende waterlijst op consoles. Nummer 14 met op de hoofdverdieping gestrekte waterlijsten boven de vensters en penanten van de bovenverdieping uitgewerkt als pilasters onder het met festoenen versierd fries.

Hoger opgaande en rijker versierd nummer 18, in cartouche gedateerd ANNO 1908. Rechthoekige vensters met doorlopende lekdrempels bekroond met bewerkte panelen, penanten en vensterstijlen uitgewerkt als pilasters Hoge begane grond met rechts een zeer hoge poort onder een ijzeren I-balk met rozetten rustend op tienlingen. Links rechthoekige deur onder een gebroken driehoekig fronton waarin de sokkel van een gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op rechterarm, rondboognis omgeven door een gebogen waterlijst voortlopend in een kordon, eenvoudige sluitsteen.

Identieke nummers 20 en 22 met gelijkvloerse verdieping onder een puilijst en verticaal gemarkeerde bovenverdieping. Penanten met imitatiebossages,borstwering en fries met paneelwerk. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met krullende sleutels en festoenen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine