Resterende teerlingen van Westmolen

Tekst van Bakstenen teerlingen van de Westmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57947)

Resterende bakstenen teerlingen van de zogenaamde "Westmolen", ook gekend als "Maerlandmolen" of "Schietchampettermolen". Gelegen ten noorden van de Noordede ter hoogte van het Nieuwzwin met aan de oostzijde het thans verbouwd molenhuis (nummer 83).

Gebouwd in 1796, zie datering op standaard, als staak- of standaardmolen op vier bakstenen teerlingen; korenmolen met twee koppelstenen en haverpletter. Aangeduid op Kaart P. Vander Maelen (circa 1850). Ondanks beschadiging tijdens storm in 1941 blijft de molen werkzaam tot 1958. In 1973 wordt het kruis verwijderd. Ofschoon verhinderd door onder meer de tussenkomst van een veldwachter en diverse juridische procedures, wordt de molen in 1981 op last van de eigenaar gedemonteerd en overgebracht naar Wannegem-Lede (Kruishoutem).

• BOUSSEMAERE J. 2001: De Westmolen van Houtave, Heemstede 6.3, 402-403.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 422-423.

Auteurs:  Hooft, Elise; Callaert, Gonda