Eenheidsbebouwing

Tekst van Neoclassicistisch heren- en burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5789)

Eenheidsbebouwing van totaal negen traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw; de bovenbouw van nummer 22 werd in 1840 volledig vernieuwd naar ontwerp van E. Van Cuyck. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met lichte risalieten (vijfde en negende travee) en een omgetrokken kroonlijst op klossen. Begane grond onder een brede puilijst verlevendigd met imitatievoegen (nummer 1820). Rechthoekige vensters op lekdrempels met paneeltjes; de gelijkvloerse verdieping, getraliede vensters (nummer 18-20) of deur- en vensteropeningen met kwartholbeloop (nummer 22).

Nummer 18-20: binnenplaats met aan zuidzijde een barokarcade (tweede helft van de 17de eeuw) samengesteld uit vijf hardstenen rondbogen met geprofileerde archivolten en sluitstenen opgevangen door zes Toscaanse zuilen met zwellende schacht; zwikken versierd met gestileerde rozen en sterren; aflijnend fries met trigliefen onder een gekorniste waterlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1840, Modern Archief 20.083, dossier 150.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine