Zandwegemolen

Olie- en korenmolen. Bakstenen stellingmolen van 1860. De wieken worden in 1944 door de wind afgerukt. Bakstenen molenromp met rondboogingangen en rondboogvensters. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 2004.

De oorspronkelijk stelling wordt verwijderd, aan de basis van de kuip wordt een pseudo-stelling in baksteen opgericht. Deze functioneert als bijkomende ruimte in het kader van de horeca-bestemming. Conische bakstenen kuip, zolder op geschrankte wijze geschikt.

Interieur. Gelijkvloers met zeer hoge ruimte met kollergang, slepers en ander bijhorend materiaal zijn verdwenen, klein luiwerk. Zolder één is voorzien van een basis van een ijzeren koningspil, meelgoten gevoed op zolder twee en een vernieuwde vloer. Zolder twee is voorzien van drie meelgoten centraal en excentrisch lichtsystemen voor drie koppels stenen. Op zolder drie koppels kunststenen met twee ijzeren kisten (houten raam) en ander toebehoren en één houten kist en toebehoren. Twee galgen. Aandrijving van de lopers door spoorwiel met overbrenging op één klein spoorwiel en twee rondsels (lantaarnwielen). Zolder vier bevat een hijstoestel voor klauwijzers en graanzakken, type: haspel. Boven de klauwijzers zijn er haspels voorzien. Zolder vijf heeft een hijssysteem dat nog aan de koningsspil (weliswaar verkort) is gekoppeld. Sporen van een zetel.

Tegen de molen aangebouwd molenaarshuis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer DW 00433.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Tielt, 162-163.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia