Zes huizen

Tekst van Geheel van traditionele diephuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5778)

Zes oorspronkelijk waarschijnlijk identieke diephuizen, opgetrokken door Arnold Pruynen in het derde kwart van de 16de eeuw op diens gronden. Waarschijnlijk alle verankerde, onder meer gekrulde spieën, krulgevels in traditionele bak- en zandsteenstijl van drie traveeën en twee bouwlagen (plus insteek) onder zadeldak. 16de-eeuwse bewaarde elementen in de verschillende huizen verwijzen naar de oorspronkelijke ordonnantie: benedenverdieping waarschijnlijk met insteek, zichtbaar in de nummers 1, 5, 7, 15; in nummer 17 bovendien bewaard 17de-eeuws hardstenen rondboogpoortje; op de tweede bouwlaag duidelijke sporen van voormalige kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlastingsstenen; tweeledige verankerde top met eenvoudig drielicht, afgedekt door geprofileerde bovendorpels; hierboven een rechthoekig luikgat.

Uitgezonderd nummers 1 en 19 zijn alle gevels heden bepleisterd en beschilderd of gecementeerd met aangepaste muuropeningen, zoals in nummer 7, waarvan de vensters in 1842 werden vernieuwd. Nummer 3 in 1842 verbouwd tot lijstgevel. Nummer 19 mogelijk in de loop van de 17de eeuw verbouwd tot trapgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1842, Modern Archief 20.087, dossier402.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1842, Modern Archief 20.087, dossier 54