Herenhuis

Tekst van Herenhuis met Lodewijk XIV-poort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5770)

Herenhuis van tien traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak, nummer 10 verbouwd in 1850 en nummer 12 aangebouwd in 1851. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkels. Markante zevende traveeën met vleugeldeur in een brede hardstenen spiegelboogomlijsting met golvende sluitsteen en imposten, bekroond door een verkropte gebogen waterlijst (18de eeuw). Aansluitend rechthoekig bovenvenster in een geriemde omlijsting van hardsteen met vleugelstukken en bewerkte sleutel. Rechthoekige vensters met kwartholbeloop, beluikt op begane grond en met sierlijke leuningen op tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters boven een gelede architraaf, kroonlijst op klossen. Eerste travee (nummer 12) met een hoge rechthoekige deur met bovenlicht in een geriemde omlijsting.

• Nummer 12: Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1851, Modern Archief 20.102/1 dossier 95.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine