Gevelwand

Tekst van Reeks winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5739)

Symmetrisch uitgewerkte gevelwand van bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw; de nummers 26 en 28 samen vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met dakkapellen en oeil-de-boeuf in drukke houten omlijsting; de identieke gevels nummer 24 en 30 van twee traveeën en vier bouwlagen onder mansarde- en zadeldak. Horizontaal belijnde bovenbouw met rechthoekige of segmentbogige vensters in verdiepte nissen en beschermd met een ijzeren leuning (nummers 24 en 30). Het nummer 30 met medaillon en gedenkplaat ter ere van Conscience onthuld in 1881: "Den 6n december 1812/ werd/ Hendrik Conscience/ in dit huis/ geboren". Neoclassicistische houten winkelpuien, heden met woonfunctie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine